Temel Bilgisayar Terimleri ve Tanımları - Sözlü Sınavlarda İhtimal Gelecek Sorulardan Biri

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Katılım
13 Eyl 2023
Mesajlar
312
Tepki puanı
214
Puanları
43
Siteyi ziyaret et

Bilgisayar

Bilgisayar, bir programı yani otomatik komut dizisini çalıştırabilen otomatik bir hesap makinesi yada abaküse benzeyen bir cihazdır.

Program​

Program çalıştırılabilir bir yazılımdır. Doğrudan işletim sisteminde çalışan derlenmiş kodlar içerir.

İşletim Sistemi​

İşletim sistemi (OS), donanımla birincil derecede iletişim kuran bir yazılımdır. İşletim sistemi olmadan hiçbir yazılım çalıştırılamaz. Bir kullanıcı arayüzü olarak çalışır ve bellek tahsis edilmesine yardım eder, görevleri işler, disklere erişir ve çevre birimlerine yardımcı olur.

Komut​

Komut, PC’nin belirli bir işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olan bir dizi talimattır.

İşlemci​

Mikroişlemci yada işlemci olarak da bilinen merkezi işlem birimi veya CPU, bilgisayarın beynidir. Bir yazılım programında talimatların yürütülmesi, hafızadan alınması, anlaşılması, girdi ve çıktıların yönlendirilmesine yardım eder.

Masaüstü​

İşletim sisteminin ve erişim uygulama programlarının, dosya belgelerinin görüntülendiği bilgisayarın ekranı veya monitörü masaüstü olarak adlandırılır.

Dosya​

Dosya, kelime işlemcisi, elektronik tablo, resim, müzik vb. içeren bilgi depolama birimidir. Her dosya benzersiz bir ad ile farklılaştırılır.

Klasör​

Klasör, bilgisayardaki dosyaları, konuları, programları ve projeleri düzenlemeye yardımcı olan benzersiz bir sistemdir.Bir klasörde bulunan benzer uygulamalar, bir uygulama programı yüklendiğinde birlikte gruplandırılır.Dolaptaki dosyalarınızı düzenlemek gibidir.

Sabit Disk​

Sabit sürücü, bilgilerin depo edildiği bölgedir ve bilgisayarın verileri kalıcı olarak saklamasına yardım eder.

Donanım​

Monitör, klavye, fare, yazıcı, işlemci, tarayıcı vb. oluşan sistem donanım olarak adlandırılır.

İnternet​

İnternet, dünyadaki milyonlarca kullanıcıyı, veri, bilgi, fikir vb. alışverişin gerçekleşmesi için sağlanan bir hizmettir.

Köprü​

Köprü, bir internet sayfası yada dosyanın birinden diğerine geçiş yapılmasını sağlar. Köprü, altı çizili bir metindir ve fare imlecini üzerine getirdiğimizde, imleç el şeklini alır.Bu metne eklenen bir adres (köprü) olduğu anlamına gelir.

Monitör​

Ekran veya ekran birimi olarak tanımlanır. Monitör, kullanıcı arayüzü ve programların görüntülenmesine yardımcı olur. Kullanıcının klavye ve fareyi kullanarak bilgisayarla etkileşim kurmasının bir yoludur.

Fare​

Fare kullanıcının düz bir yüzeyde hareket ettirip, ekrandaki işaretçiyi kontrol etmeye yarayan elle tutulan bir cihazdır.

Klavye (Tuş Takımı)​

Sembollerle birlikte sözcük ve sayıları yazmaya yardımcı olan ve böylece bilgisayarla iletişimde olan çevre birimidir.

Veri Deposu​

Rasgele Erişim Belleği yada RAM, program ve verilen talimatların yürütülebilmesi için bilgi yerleşimini sağlayan geçici bir depolama alanıdır.

Bir program kapatıldığında, veriler RAM’den kaldırılır. RAM miktarı çalışabilecek program sayısını belirler.

Tarayıcı​

WWW kaynak kodunun veya kullanıcı tarafından kullanılabilecek web sayfalarının oluşturulmasına yardımcı olan bir uygulamadır. Bilgi, kullanıcı için tarayıcı tarafından, örneğin İnternet Explorer gibi anlaşılabilir bir biçimde sunar.

Çevre Birimleri​

Çevre birimleri, makinelere bağlı giriş aygıtlarıdır. Klavye, fare ve yazıcı çevre birimleridir. Bazı çevre birimleri makinenin çalışması için önemlidir.

Ağlar​

Ağ, farklı bilgisayarları birbirine bağlayan fiziksel veya mantıksal bir yapıdır. Ağ, kablo aracılığı ile yada kablosuz ağ üzerinden gerçekleşir. İnternet bununun en iyi örneğidir.

Yazılım​

Bilgisayarlara, belirli bir görevin yürütülmesine yardımcı olan adım adım eylemlerle sağlanan talimatlar yazılımdır. Bilgisayar yazılım olmadan çalışmaz.

Bilgisayarlar günlük hayatımızın bir parçası haline geldi İnsanlar o kadar bağımlı hale geldi ki en küçük aksaklıkta hayatı telaşlı bir hale sokabiliyor. Bir kişinin bu cihazı okumayı ve yazmayı öğrenmesi gerektiği kadar bilmesi gerekiyor.
 
Geri
Üst