EGM Çalışan Sağlık Şartları Sebebiyle Hizmet Sınıfı Değiştiren Personel İçin Yaşanan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Katılım
13 Eyl 2023
Mesajlar
281
Tepki puanı
206
Puanları
43
Bilindiği gibi;

Emniyet Teşkilatının sağlık ile ilgili yasal dayanaklarından biriside ‘Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’dir.


İlgili yönetmeliğin 17. maddesinde belirtilen ‘Vazife malullüğü, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme ve idari polislik’ başlıklı düzenlemesinin yetersiz olduğu;


Mesleğin başında tam teşekküllü sağlık kurullarından fiziki ve psikolojik sağlam raporu alınmasına rağmen, görevleri sırasında veya görevlerinden dolayı uğradıkları psikolojik olgular yok sayılmamalı, ‘Vazife malullüğü, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme ve idari polislik’ kapsamında ilgili yönetmeliğinin EK-3 maddesi içinde yer alan B dilimi kapsamında görevlendirme yapılmalıdır.


İdari Polis unvanında silahsız görev yapılabilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekli ise Strateji Daire Başkanlığı ile koordinasyon sağlanarak, ilgili bakanlık yetkililerine konu iletilmelidir.


Hizmet Sınıfı Değişikliği sürecinde kişinin içinde bulunduğu hastalık ve ruh hali göz önünde bulundurularak, süreçle ilgili dilekçe ve bilgilendirme yönünden rehberlik hizmeti verilmeli, süreç akışını bilmemekten kaynaklı mağduriyetler önlenmelidir.


GİH Sınıfına aktarılan ve tam teşekküllü sağlık kurullarından sağlık raporu alsa bile, tamamen iyileşen personelin ilgili yönetmeliğin 14. maddesinde yer alan ‘Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olan veya hizmet sınıfı değişen personel, Emniyet Hizmetleri Sınıfına geri dönemez.’ maddesi sebebiyle işlevsiz hale gelmektedir.



Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olan sağlık kurulu raporları ile B dilimi ve C dilimi etkisiz hale getirilmektedir. Yönetmelik düzenlenmesi Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olanlar için sadece A, D ve E dilimden ibarettir.

Silah sadece belde taşınan beylik silah olarak düşünülmemeli, Türk Ceza Kanunu kapsamında silah kapsamına bir kalem bile girebilmektedir. Lisanslı bir boksörün yumruğu bile silah sayılabilmektedir.


Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olan ve daha sonra tam teşekküllü sağlık kurullarından sağlık raporu alsa bile, tamamen iyileşen personele karşı güvensizlik mevcuttur. İdarenin bu işleminde yoruma açık olmamalıdır.


Psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle tam teşekküllü sağlık kurullarından sağlık raporu ile tamamen iyileşen personelin, talebi halinde Emniyet Hizmetleri Sınıfına dönüşü mümkün olmalıdır.



Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde yapılan iş ve işlemler için makul süreler belirlenmeli ve kurumlar arası yazışmalar, sınıf değişikliği için bekleyen personel için yıpratıcı bir süreç olmaktan çıkarılmalıdır.


EGM içinde yer alan Rehberlik ve Psikolog hizmetlerinden faydalanan sivil memurlar devlet hastanelerine psikatri ye direkt sevk edilmemeli, kurum içinde ya da kurum dışında yaşanan sorunlarının çözümlenmesi konusunda sendikalarla iş birliğine gidilmeli, mevcut konu çalışan, psikolojik danışman ve sendika üçgeninde çözüme gidilmelidir.


Emniyet Teşkilatı içinde yaşanan cinnet konuları başta olmak üzere sağlık sorunları ile ilgili paydaşlarının, kurum yetkililerinin, tüm sendika temsilcilerinin katıldığı çalıştay düzenlenmelidir.


Emniyet Teşkilatı tüm çalışanlarının ruh ve toplumsal sağlığı için; Toplum Destekli Polislik Hizmetleri olarak bilinen TDP hizmetlerinin sadece kurum dışındaki vatandaşlara dönük olmamalı, kurum içi personelleri, ailelerine yönelikte benzer etkinlikler düzenlenmelidir


Emniyet Teşkilatına alınacak öğrenciler ve tüm memurlar hakkında düzenlenmesi zorunlu olan tam teşekküllü hastaneler tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu fiziki ve psikoloji olarak iki ayrı rapor istenmeli, gerekli psikolojik dayanıklılık testinden geçtiğine dair rapor talep edilmelidir.

Polislikten psikiyatrik sebebiyle GIH'e geçen personelin durumları özel olarak değerlendirmeli, birim amirlerinin bu konuda hassas davranmaları, gereksiz baskı ve yıldırma politikaları izlememeleri konusunda yazılı olarak bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır.


İsteği dışında resen malulen emekli edilmemeli, mümkün olduğunca çalışmaya teşvik edilmeli, psikolojik danışma ve destek verilmelidir. Emeklilik durumunda özellikle 5510 Sayılı Kanun’la kişinin kendisi ve ailesi çok büyük mağduriyetler yaşamaktadır.


Psikiyatrik hastalıklar sebebiyle hizmet sınıfı değişen personelin hastalık derecesine bakılmaksızın her sene keyfi olarak yönetmelikte belirtilmemesine rağmen sağlık kurulu raporu aldırılmaktadır.


Ayrıca psikiyatrik hastalıklar sebebi ile hizmet sınıfı değişen personele, amir kanaat raporu ile emekliye sevk etme durumu olmakla birlikte bu durum personel üzerinde bir baskıya sebep olmaktır. Bu hususla ilgili mağduriyet yaşanmaması için gerekli önleyici tedbirlerin alınması.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst