Yardımcı Hizmetler Sınıfı Sorununun Çözüm Yolları

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Siteyi ziyaret et
1965 yılında çıkarılan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. Maddesinde memurların hizmet sınıfları 12 ayrılmıştır ve bu hizmet sınıflardan biri de Yardımcı Hizmetler Sınıfıdır.

Yardımcı hizmetler sınıfı,

1) Kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak,
2) Müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek;
3) Hizmet yerlerini temizleme,
4) Aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya
4) Basit iklim rasatlarını yapmak;
5) İlaçlama yapmak veya yaptırmak veya
6) Tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve
7) Basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya
8) Kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi

Ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.

Yukarıda yazan görevleri yapmak için de eğitim ve öğretim durumlarına göre personeller branş ve unvan tanımları yapılmıştır.

Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi personelin tabi unvanlar;

1) Hizmetli,
2) Aşçı,
3) Teknisyen yardımcısı,
4) Sağlık Teknisyen Yardımcısı,
5) Otopsi Teknisyen Yardımcısı
6) Hayvan bakıcısı
7) Laborant Yardımcısı
8) Rasatcı Yardımcısı
9) Teknisyen Yardımcısı ( Bayan kuaför )
10) Teknisyen Yardımcısı ( Terzi )
11) Teknisyen Yardımcısı ( Berber )
12) Teknisyen Yardımcısı ( Elektrik )
13) Teknisyen Yardımcısı ( Ağaç işleri )
14) Teknisyen Yardımcısı ( Sıhhi tesisat )
15) Teknisyen Yardımcısı ( Metal işleri )
16) Matbaacı
17) Gassal
18) Hasta bakıcı
19) Kaloriferci
20) Bekçi
21) Bakıcı Anne
22) Bekçi-Bakıcı
23) Dağıtıcı
Şeklinde sıralamak mümkündür.

Meslek erbabı olan, sanatkar olan meslekler, sırf Yardımcı Hizmetler Sınıfı diye sınıfa ait tüm görevleri yapması beklenmektedir.

Unvan bazlı görev tanımı yoktur.

Görev tanımı olmayınca da uygulamada kargaşa meydana gelmektedir.

Hatta çaycılık, bulaşık yıkama, çamaşır yıkamama, garsonluk yapmak gibi hukuka aykırı, işçinin yapması gereken işler bile Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi personele yaptırılmaktadır.

İtfaiye, Bekçi, Mübaşir ünvanları ise Yardımcı Hizmetler Sınıfından çıkarılmış farklı sınıflara geçiş düzenlemesi yapılmıştır.

Kalan unvanlar icin sorunlar, Magduriyetler devam etmektedir.

İlk öncelikle #YardımcıHizmetlerSınıfı kalkması elzemdir.

Eğitim öğretim durumlarına göre Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetler Sınıfı geçişleri, sınavsız sağlanmalıdır.

Yardımcı Hizmetler Sınıfına alım yapılmamalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’mızın 10. Maddesine göre;

Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

2010 Refarandum ile Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde, kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Asıl ilginç olan ise;

Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi personel alımında dikkat çekmektedir.

1) KPSS ile alım,
2) EKPSS ile alım,
3) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında alım,
4) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında alım.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’mızın 10. Maddesine göre;
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek-1 maddesi ile
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek-1 maddesi ile
Istıhdam edilenlerin atama usullerinde birlik olmalı ve
Yardımcı Hizmetler Sınıfına atama yapılmamalı

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu EK -1 Maddesi;

1) Harp veya vazife malulü sayılanlar,
2) Vazife malulü sayılan,
3) Terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybetmiş veya engelli hale gelmiş olanlar

Hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi istidam edilmektedir.

Yalnız;

Hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonlara atanmaktadır.
Hizmetli ünvanı da Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabidir.

Şehit annesi, babası, eşi, çocuğu maalesef yasal olarak wc temizlik, paspas atmak, masaları silmek gibi memur olmasına rağmen işler yapmak zorundadır.
Bu kanuni düzenleme hala yürürlüktedir.

Bu vicdanı durum rahatsız vermiş olacak ki;

2018/4 Başbakanlık Genelgesi ile Hizmetli Ünvanlı Şehit Yakınları konu başlıklı genelge yayınlanmış ve şehit yakını, gazi ve gazi yakınları öğrenim durumlarına göre hizmetli kadrosuna tanmış olsalar bile büro hizmetlerinde görevlendirilmesi hususu ile ilgili yazılı emir yayımlanmıştır.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu EK -1 Maddesi değişiklik yapılmalı;
Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi Hizmetli kadrosuna değil,
Genel İdari Hizmetler Sınıfı tabi memur kadrosuna atama yapılmalıdır.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu EK -1 Maddesi;

21/3/2018 tarihinden itibaren, Ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları için memur unvanlı kadro ve pozisyonlara, diğer öğrenim mezunları için ise yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadro ve pozisyonlara yılda üç defadan az olmamak üzere Devlet Personel Başkanlığınca yapılır veya yaptırılır, hükmü mevcuttur.

2018 yılı öncesi ataması yapılanlar öğrenim duumuna bakılmaksızın atama yapıldığı için mağdur edilmiştir ve bunun düzeltilmesi gerekmektedir.

2018 öncesi istihdam edilenler için de, Ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları için memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atama yapılmalıdır.

KPSS ile alım,
EKPSS ile alım,

İLGİLİ OLARAK;

Gerek Kamu Denetçiliği Kurumunun Tavsiye Kararı, gerekse dava ve savunmaya cevap dilekçelerimizde değindiğimiz tüm mevzuat hükümleri, İdare Mahkemesi Kararları, Danıştay kararları, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının cevabi yazıları doğrultusunda:

Yardımcı hizmetler sınıfında yer alan teknisyen yardımcısı unvanının kanunun özüne ve ruhuna aykırı şekilde yorumlandığı, yardımcı hizmetler sınıfı altında bulunan unvanlar dikkate alınmaksızın teknisyen yardımcısı unvanının torba bir unvan olarak kullanıldığı ve kişilerin işe alım süreçlerindeki nitelikleri dikkate alınmaksızın teknisyen yardımcısı kadrosunda çalıştırıldıkları açıktır.

KPSS ve EKPSS ile ataması yapılanlar, haiz olduğu niteliklere ve öğrenim durumuna göre yapmış olduğu tercihler ve tercihleri neticesinde yerleştirilmeye hak kazanabileceği kadrolarda çalıştırılmadır.

Hak ettiği kadroda göreve başlatılması gerekirken başlatılmayan Yardımcı Hizmetler Sınıfına tabi Teknisyen Yardımcıları; görev alanına girmeyen temizlik, çaycılık, çöplerin atılması gibi hizmetlerin yerine getirilmesini öngören görevlendirmeler yapılmış, yardımcı hizmetler sınıfı içerisindeki HİZMETLİ, TEMİZLİKÇİ, GARSON, BAHÇIVAN, ODACI gibi kadrolarda görevli personellerin görev tanımına giren tüm işler adeta Teknisyen Yardımcılarına yaptırılmaktadır.

Öğrenim durumu ve atamasına esas branşına (Sıhhi Tesisat, Ağaç İşleri, Elektrik, Makine, Aşçı, Terzi, Kuaför vb branşlı Teknisyen Yardımcısı) uygun görevler verilmesi gerektiği açık olup, aksi yöndeki görevlendirmelerinde hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.

Son düzenleme:
Geri