Emniyet Teşkilatında Sivil Memurlar icin Ast, Üst, Amir ve Memur Kavramlardaki Kargaşası

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Katılım
13 Eyl 2023
Mesajlar
318
Tepki puanı
214
Puanları
43
Siteyi ziyaret et
EMNİYET TEŞKİLATI İÇİNDE AST, ÜST, AMİR VE MEMUR KAVRAMLARININ NETLEŞMESİ ELZEMDİR.

Bu kavramların hem Emniyet Hizmetleri Sınıfı tabi memurlar için hem de diğer hizmet sınıfı tabi memurların bilmesi, farkındalık oluşması, bilgi eksikliği sebebiyle yaşanan ya da yaşanabilecek sorunları en aza indireceğini değerlendirmekteyiz. Bu konuda çalıştaylar, seminerler, konferanslar, prensip emirler, duyurular yapılmasının, görev listeleri hazırlanırken sicil sıralamasına göre ( birim bazlı ) olması, hizmet sınıfına göre ayrım yapılmadan yapılması, yaşanan ya da yaşanacak olan sorunların en aza indireceğini düşünüyoruz.

Emniyet Teşkilatı’nın yaklaşık yüzde 95 oranına sahip Emniyet Hizmetleri Sınıfı olarak bilinen Bekçi, Polis Memuru, Komiser Yardımcısı, Komiser, Baş komiser, Emniyet Amiri, Emniyet Müdürü ünvanlı memurlardır. Emniyet Hizmetleri Sınıfı içinde ast ve üst kavramları vardır. Ayrıca idare tarafından görevlendirmeye göre de amir ve memur kavramları mevcuttur.

Emniyet Teşkilatı’nın yaklaşık yüzde 5 oranına sahip olan hizmet sınıfları ise SİVİL MEMUR olarak kısaca özetlenen Emniyet Hizmetler Sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarıdır. Yazımızın sonunda tek tek arz edilmiştir.

Sivil memurlar arasında, AST VE ÜST KAVRAMLARI YOKTUR.

İdare tarafından görevlendirmeye göre AMİR VE MEMUR KAVRAMLARI MEVCUTTUR.


Emniyet Hizmetleri Sınıfı da dahil tüm hizmet sınıfından hangi memur, idarece AMİR olarak görevlendirilmiş ise, görevlendirildiği birimde çalışan tüm hizmet sınıfının amiridir.

Örnek: Genel İdari Hizmetler Sınıfına tabi memur olan Levent EKE, halen daire başkanı olarak görevlendirilmiş ve daire başkanlığında çalışan sivil memur, polis memuru, komiser, emniyet amiri, emniyet müdürü ünvanlarındaki tüm memurların amiridir. Sadece Emniyet Hizmetler Sınıfına tabi memurların amir olacağı ALGISI YANLIŞTIR, HUKUKA AYKIRIDIR.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı tabi tüm memurların, diğer tüm hizmet sınıfına tabi memurların ÜSTÜDÜR ALGISI YANLIŞTIR, HUKUKA AYKIRIDIR.


Tüm sivil memurların, Hizmetli ünvanı görev tanımına tabi olduğu ALGISI YANLIŞTIR, HUKUKA AYKIRIDIR.

Birim amirlerinin ve memurlarının Emniyet Teşkilatı içinde çalışan memurların hangi hizmet sınıfına ve hangi ünvana göre çalıştığını bilmesi, ÜNVAN BAZLI GÖREV TANIM FORMLARININ TÜM BİRİMLERCE YAPILMASI, yaşanan ya da yaşanacak sorunların en aza inmesine yardımcı olacaktır.

Emniyet Teşkilatı içinde çalışan personeller, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu’nun 36. Maddesinde açıkça Emniyet Hizmetleri Sınıfı, Yardımcı Hizmetler Sınıfı, Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetleri Sınıfı, Sağlık Hizmetler Sınıfı, Avukatlık Hizmet Sınıfı tek tek belirtilmiş ve SINIFLAR ARASINDA AST, ÜST HİYEARŞİSİ BELİRTİLMEMİŞTİR.

Yardımcı Hizmetler Sınıfı olarak bilinen Hizmetli, Aşçı, Terzi, Teknisyen Yardımcısı, Sıhhı Tesisat Teknisyen Yardımcısı, Elektrik Teknisyen Yardımcısı, Ağaç İşleri Teknisyen Yardımcısı ünvanlarına tabi memurlardır.

Teknik Hizmetler Sınıfı olarak bilinen teknisyen, tekniker, mühendis, uzman, programcı ünvanlarına tabi memurlardır.

Sağlık Hizmetler Sınıfı olarak bilinen sosyal çalışmacı, doktor, hemşire, psikolog ünvanlarına tabi memurlardır.


Genel İdari Hizmet Sınıfı olarak bilinen bilgisayar işletmeni, santral memuru, şoför, memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ünvanlarına tabi memurlardır.
 
Geri
Üst