Emniyet Teşkilatında Sendikalaşma ve EuroCOP

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Katılım
13 Eyl 2023
Mesajlar
318
Tepki puanı
214
Puanları
43
Siteyi ziyaret et
AVRUPA POLİS TEŞKİLATLARI SENDİKALARI KONFEDERASYONU YA DA KISACA EuroCOP NEDİR?

TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?



1) Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 101. Yılında Emniyet Teşkilatı’nın haklarının, görevlerin, yetkilerin, sorumlulukları yeniden AB kriterleri kapsamında revize edilmelidir.



2) 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilanı sonrası;

14 Temmuz 1934 tarihinde resmi gazete de yayımlanan

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu yayımlandı.

Hangi ülkeden örnek alındı?

FRANSA



3)
29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilanı sonrası;

04 Haziran 1937 tarihinde resmi gazete de yayımlanan

3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu yayımlandı.

Hangi ülkeden örnek alındı?

FRANSA



4)
29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilanı sonrası;

01 Mart 1926 tarihinde resmi gazete de yayımlanan

765 sayılı Türk Ceza Kanunu yayımlandı.

Hangi ülkeden örnek alındı?

İtalya – Zanardelli Yasası ( 1889 )



5) Emniyet Teşkilatında çalışan personellerin kıyafetlerinde 11 Haziran 1936 tarihinde köklü değişiklik yapılmış ve AVUSTURYA modeli terk edilmiş ve ALMANYA (Bavyera ) modeline geçilmiştir.



6) Yukarıdaki örneklerden de göründüğü gibi Mustafa Kemal Atatürk döneminde çağdaş muassır medeniyetler olarak kabul edilen Avrupa ülkelerden örneklemeler yapılmıştır. 101. Yılda yeniden Avrupa Polis Teşkilatı örnekleri neden incelenmesin?



7) Türkiye Cumhuriyeti ülkemizde faaliyet gösteren Emniyet Genel Müdürlüğü personellerinden bir kısmı 2012 tarihinde EMNİYET SEN isimli sendika kurmuş ve 2014 tarihinde de Anayasa Mahkemesi süreciyle de kısmi sendikalaşma hakkına kavuşmuştur. Avrupa ülkelerinde görev yapan polislerin hakları, görevleri, sorumlulukları, sendikaları incelendiğinde, hukukun üstünlüğü ve insanlarına saygılı bir devlet temelinde, Emniyet Teşkilatının tamamının sendikalaşmasının ne kadar önemli olduğunu hep birlikte göreceğiz.

8) Somut adımların 2012 ile sınırlı kalmaması, 2024 tarihinde de devam ediyor olması, kıymetlidir.



9) Sosyal medya ve basından takip edildiği kadarıyla Emniyet teşkilatı içinde yasal sendika hakkına kavuşan Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışındaki diğer sınıflara tabi personeller için faaliyet gösteren sendikalar içinde sadece Emniyet teşkilatı personelleri adına 2022 tarihinde kurulan ve yasal faaliyet gösteren Emniyet Teşkilatı Sendikası’nın 14-16 Ekim 2024 tarihleri arasında, Avrupa Polis Teşkilatları Sendikaları Konfederasyonu ( EUROCOP ) resmi toplantısına davet edilmesi, ülkemiz adına, teşkilatımız adına önemlidir. Bu vesile ile yöneticileri tebrik eder, başarılar dileriz.



10) Emniyet Teşkilatı Sendikası üyeleri, polis değildir, sivil memurdur. Nasıl olur da EUROCOP davet edilebilir, hatta EUROCOP konfedasyonuna üye olabilir? Avrupa Polis Sendikalarından biri haline gelebilir mi?



Bu sorunun cevabını maalesef Türkiye’de uygulanan mevzuat ( yönetmelik, genelge vb ) kapsamında düşünüyoruz.



Oysa Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasa kapsamında düşünüldüğünde, Emniyet Teşkilatı mensupları arasında sınıf değişikliği genelge yada yönetmelik ile olmaz. Kanunla olur. Fakat yönetmelik değişikliği ile her ne kadar Emniyet Hizmetleri Sınıfı olan Polis Memuru, Başpolis Memuru, Komiser Yardımcısı, Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri ve Emniyet Müdürü olan ünvanlar eş tayin durumu ya da sağlık durumu gibi gerekçelerle Genel İdari Hizmetleri Sınıfı tabi Bilgisayar İşletmeni ya da Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni ünvanına geçiş yapmaktadır.



Avrupa polis örneklerine bakıldığında eş tayin durumu, sağlık durumu vb sebeplerden aktif adli polis görevi yapamayanlar, silahlı ya da silahsız idari polislik görevi yapabilmektedir.



Türkiye’de 4688 kanun kapsamında, Emniyet Hizmetleri Sınıfı tabi iken sendika hakkı olmayan polisler, yönetmelik ile sınıf değişikliği olduğunda sendika hakkına kavuşmaktadır. Sınıf değişikliği tabi olan memurlar yine adli, idari işler yapmaktadır. Yine silah ile görev yapanlar vardır. O zaman Anayasa Mahkemesinin 2012 tarihinde verdiği kararda Emniyet Hizmetleri Sınıfına sendika yasağının güvenlik gerekçesi ile verilmemesi, hele hele 40 yıl öncesi yaşanan POL-BİR ya da POL-DER gibi sendika ile alakası olmayan dernekler örnek gösterilerek verilmemesi, abesle iştigaldir.



11) Avrupa, Asya, ABD hatta Afrika polislere verilen sendikal haklardan Türkiye görev yapan Polisler de faydalanmalıdır.



12) Emniyet Teşkilatında görev yapan 10 bin memurun sendikalı olması ile 360 bin kişinin sendikalı olması, özlük haklarının iyileştirilmesi yönünden çok fark eder. Toplu Sözleşme masasında konuşulan 300 maddeden sadece bir madde olmaz, Eğitim, Sağlık, Diyanet hizmet sınıfına tabi memurlar gibi onlarca madde konuşulur.



13) Emniyet Teşkilatı içinde bir sendikanın EUROCOP üyesi olması ile Emniyet Teşkilatı içinde sendikalaşma kalitesi artacaktır.



14) EUROCOP nedir ve faydaları nelerdir?



15) Avrupa Polis Teşkilatı ya da kısaca EuroCOP, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile birliğin ortaklık kurduğu diğer ülkelerin güvenlik güçleri arasında, uluslararası organize suçlar ve terörizm konusunda iş birliği ve etkili çalışma ortamı sağlamak amacıyla kurulmuş bir birimdir.



16) Ofisin iş birliği sahası içinde yasa dışı uyuşturucu ve motorlu taşıt ticareti, çocuk pornografisi de dâhil her türlü insan ticareti, para ve diğer ödeme araçları ile ilgili kalpazanlık, radyoaktif ve nükleer maddelerin yasa dışı ticareti ve bu suç türleri ile ilgili karapara aklama, yasa dışı göç konuları da yer almaktadır.



17) Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Avrupa Polis Ofisi, 1976 tarihinde kurulan TREVI (Terrorisme, Radicalisme, Extrémisme et Violence Internationale – Terörizm, Radikalizm, Aşırılık ve Uluslararası Şiddet) olarak adlandırılan hükûmetler arası bir kuruluşun temelleri üzerine kurulmuştur.



18) EuroCOP adı ilk olarak Haziran 1991'de düzenlenen Lüksemburg Zirvesi'nde gündeme gelmiş ve 1992 tarihli Maastrich Anlaşması K-3. maddesi çerçevesinde kurulması öngörülmüştür. Kuruluşun sözleşmesi 1995'te hazırlanmış ve AB Üyesi Devlet parlamentolarında onaylandıktan sonra 1999 tarihinde etkin olarak yürürlüğe girmiştir.



19) İlk olarak 1994'te EDU (Europol Drugs Unit) adıyla sınırlı bir yetki alanıyla uyuşturucu konusunda faaliyet göstermeye başlayan ofis, bugün 27 ülkeden 600'ün üzerinde çalışanı bulunan bir kurum hâline gelmiştir. Kuruluş, 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe giren Konsey Kararı ile Kanun Uygulayıcılar Birimi olarak adını değiştirmiş ve AB kuruluşu haline gelmiştir.



20) Çalışanlarının sorgulama ve tutuklama yetkisinin bulunmadığı Kanun Uygulayıcılar Birimi (EuroCOP), Avrupa Birliği üyesi ülkelerin polis teşkilâtları için suç analizi yapmakta, operasyonel ve stratejik istihbarat toplamakta ve iletişim ağı oluşturmaktadır.



21) Kolluk kuruluşu, ülkelerdeki rejime göre değişmekle birlikte; genel anlamda, bir devlette emniyet ve asayiş ile ilgili yasaları uygulamaktan sorumlu genellikle silahlı devlet kuruluşlarıdır.



22) Bu kurum ve kuruluşların yaptığı hizmetlerin tümüne güvenlik hizmetleri denilmektedir. Kolluk kuruluşları ister adli kolluk olsun, isterse önleyici kolluk ya da askeri kolluk hizmetlerinde, ülkelerde yasama organlarının verdiği kararları kamuda uygular ve türlerine göre denetlerler.



23) Bir kolluk kuruluşu bazen hem önleyici, hem adli, hem de askeri kolluk görevlerini yapmakla görevli olabilir. Ya da iç mekanizmasında çeşitli branşlar için oluşturduğu özel birimler vasıtasıyla yalnızca belirli bir suça veya suçu önlemeye yönelik işlemler yapabilir.



24) Madde genelinde Kolluk kuruluşu (İngilizce LEAs) kolluk kuvvetinden daha büyük yapılarda bulunan kolluk yetkisini kullanabilen kurumları, departmanları ve büroları (Örn. FBI, ATF gibi), Kolluk Kuvveti (İngilizce LEA law enforcement agency) terimi ise aynen kullanıldığı gibi daha küçük, kolluk kuruluşuna bağlı veya bağlı olmayan yerel kolluk birimlerini ifade etmek için kullanılmıştır.



25) Kolluk kuvvetleri yetkilendirildiği çevrede, yasalar ile sınırlandırılmış özel yetkilerini kullanarak görevlerini yürütür. Kolluk kuruluşları görev yaptığı ülkedeki coğrafya koşullarına uygun olarak sınıflandırılmıştır. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu ülkenin bir bölümünde, Queensland Polisi Avustralya ülkesi genelinde veya Uluslararası bir örgüt olan Interpol şu anda Dünya üzerindeki üye 190 ülkede ya da EuroCOP gibi bir kolluk kuruluşu Avrupa Birliği ülkelerinde yetkilerini kullanabilir.



26) EuroCOP, Avrupa Birliği'nde bulunan kolluk kuvvetlerine kolluk faaliyetlerinde yardımcı olmak ve aralarındaki gerekli olan bilgi paylaşımını oluşturmak gibi yetkilere sahiptir. Bazen bir kolluk kuvveti, yetkisinde bulunan bir durumda yasal karmaşıklığı gerekli ciddiyet ile belirleyebilir. Bazı ülkeler, kurumları arasındaki politikalar ile veya yetki devri vasıtasıyla bu koşulları belirler. Örneğin Avustralya'da Avustralya Federal Polisi, kendisine yine bir kolluk kuvveti tarafından gönderilen karmaşık ciddi bir olayda kolluk kuruluşu görevini üstlenmektedir.



27) Bazı diğer ülkelerde ise kolluk kuruluşları, mevcut yasalar doğrultusunda daha az ciddi ve karmaşık olaylarda bu tür misyonu üstlenir ve soruştururlar. Örneğin ABD'de bulunan Feredal Soruşturma Bürosu yasadışı sınır geçişleri olaylarında yakalananlardan, sadece olayın ciddiyeti ve karmaşıklığı fazla olanları yasalar gereğince diğer kurumlara sevk edecektir. Bu gibi durumlar, her ülkede ya yasalarla, yahut politik oy birliği ile veya olayların o ülke için ciddiyeti ve karmaşıklığı ile ilgili olarak farklı şekillerde bir arada kolluk kuruluşu yetkisinde bulunabilir.



28) Kolluk kuruluşlarından geniş bir alanda yetkileri bulunanlardan başka, tipik bir ülkede yetkilerini coğrafi olarak ayrılmış bölümlerde kullanabilen kolluk kuruluşlarına ise Yerel Polis veya Bölgesel Polis gibi isimler verilmektedir. Ayrıca bu kuvvetler, geniş alanda yetkileri bulunan kolluk kuruluşlarına da, bölgelerinde meydana gelen olaylarda yetkileri çerçevesinde yardımcı olurlar. Fakat bazı genel kolluk kuruşları; genel olarak siyasi, askeri, dini ya da ırksal konularda görev yapmamaktadırlar.



29) Yetki alanı olarak, Uluslararası kolluk kuruluşları resmi belgelerde sürekli olarak bu isimle anılsa dahi, Uluslararası ve Çok Uluslu kolluk kuruluşu arasında önemli farklılıklar olabilmektedir. Örneğin; birden fazla devlette görev yapabilen Interpol kuruluşu veya görevlileri görev yaptığı devlet sınırları içerisinde yargılanamaz.



30) Çok uluslu bir kolluk kuruluşu genelde ülkenin veya ülkelerin bir bölümünde görev yapar. Örneğin Bosna-Hersek'te Avrupa Birliği Polis Misyonunda birçok ülke görevlisi Çok Uluslu bir şekilde belirli bir bölgede görev yapmaktadırlar.



31) Interpol'de Çok Uluslu bir kolluk kuruluşudur, ancak Uluslararası değildir.



32) Bir ülkede bulunan herhangi bir kolluk kuruluşu tüm ülke genelinde kolluk görevi yapmak için yapılandırılmış olabilir. Ya da ülkenin belli bir bölümüne yönelik kuvvet ayrımına tabi tutulmuş olarak da görev yapabilmektedir.



33) Ülkelerdeki kolluk kuruluşlarının yetki alanları, genellikle ülkenin siyasi yapısı doğrultusunda bölünmüş olan alanlarına paralel olarak verilmektedir. Bu bölünme eyalet veya bölge olabileceği gibi il, ilçe, şehir veya belediye ile kasaba seviyesinde olabilmektedir. Örneğin Avustralya'da her eyaletin kendi kolluk kuruluşu vardır.



34) ABD'de ise her eyaletin, şehir ya da ilçenin kendi kolluk kuruluşu bulunmaktadır. Türkiye'de ise genel kolluk kuvvetleri; Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik olmak üzere üç ana kolluk kuruluşu bulunmaktadır
 
Son düzenleme:
Geri
Üst