Emniyet Teşkilatında Rütbeler ve Apoletleri Nelerdir?

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Katılım
13 Eyl 2023
Mesajlar
281
Tepki puanı
206
Puanları
43
Emniyet Genel Müdürlüğündeki rütbeler, 13 rütbeye ayrılır.


Polis rütbeleri en alt rütbeden en üst rütbeye kadar sırasıyla şöyledir

  1. Polis memuru: En alt derecedeki polislik rütbesidir. EGM’de çalışan büro memurları, TİM memurları, ekip memurları, karakol memurları, nokta memurları, devriye memurları, koruma memurları, trafik memurları, telsiz memurları ve diğer memurlar bu rütbeye sahiptir.
  2. Başpolis memuru: “Polis memuru” rütbesinin bir üstüdür. TİM amiri, devriye amiri, ekip amiri ve yardımcısı, grup amiri ve yardımcısı, büro amir yarımcısı, büro memuru ve ekip memuru unvanlarıyla görev yapan bu rütbeye sahip olabilir.
  3. Kıdemli başpolis memuru: “Başpolis memuru” rütbesinin bir üstüdür. TİM amiri, ekip amiri, grup amiri, büro amir yardımcısı, grup amir yardımcısı, büro memuru ve ekip memuru unvanıyla görev yapan personel bu rütbeye yükselebilir.
  4. Komiser yardımcısı: “Komiser” rütbesinden önce ve “kıdemli başpolis memuru” rütbesinden sonra gelir. TİM amiri, grup amiri, ekip amiri, büro amiri, karakol amiri yardımcısı, sınıflar amiri yardımcısı, sınıf komiseri, öğretim görevlisi ve pilot unvanıyla görev yapan personel bu rütbeye sahip olabilir.
  5. Komiser: Polislikte en saygın rütbelerden bir tanesidir. TİM amiri, grup amiri, ekip amiri, büro amiri, karakol amir yardımcısı, sınıflar amiri yardımcısı, sınıf komiseri, trafik istasyonu amir yardımcısı, öğretim görevlisi ve pilot unvanıyla görev yapan personel bu rütbeyi elde edebilir.
  6. Başkomiser: “Komiser” rütbesinin de üzerinde olan bu rütbeye karakol amiri, büro amiri, çevik kuvvet grup amiri, ilçe emniyet komiseri, birlik amiri, TİM amiri, trafik istasyon amiri, trafik kayıt ve tescil büro amiri, karakol amir yardımcısı, sınıflar amiri, grup amiri, öğretim görevlisi ve pilot unvanıyla görev yapan personel ulaşabilir.
  7. Emniyet amiri: Bu rütbe “komiser” ve “başkomiser” rütbelerinin üzerindedir. Şu unvanlarda görev yapan personel emniyet amiri olabilir: İlçe emniyet amiri, bürolar amiri, birlik amiri, çevik kuvvet grup amiri, ekipler amiri, TİM amiri, ilçe emniyet müdür yardımcısı, büro amiri, trafik istasyon amiri, sınıflar amiri, öğretim görevlisi, pilot…
  8. 4. sınıf emniyet müdürü: Bu rütbe “komirser”, “başkomiser” ve “emniyet amiri” rütbelerinin üzerindedir. Şube müdürleri, ilçe emniyet müdür yardımcıları, hukuk müşavirleri, şube müdür yardımcıları, öğretim görevlileri, pilotlar ve ilçe emniyet müdürleri bu rütbeye erişebilir.
  9. 3. sınıf emniyet müdürü: Bu rütbeyi elde edecek personelin unvanı Moral Eğitim Merkezi müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, şube müdürü, ilçe emniyet müdürü, öğretim görevlisi ya da pilot olmalıdır.
  10. 2. sınıf emniyet müdürü: Yalnızca bazı laboratuvar müdürleri, müfettişler, müşavirler ve Polis Akademisi bölüm başkanları, Polis Akademisi Meslek Yüksekokulu müdürleri ve müdür yardımcıları, enstitü sekreterleri, öğretim üyeleri ve pilotlar bu rütbeye erişebilir.
  11. 1. sınıf emniyet müdürü (2. derece): Mesleğin zirve noktasındaki rütbelerinden bir tanesidir. Sadece daire başkanları, il emniyet müdürleri, Polis Akademisi başkan yardımcıları ve bazı diğer unvanlardaki personel bu rütbeye erişebilir.
  12. 1. sınıf emniyet müdürü (1. derece): Bu rütbe sadece genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, özel güvenlik denetleme başkanı, Polis Akademisi başkanı, merkez emniyet müdürü ve emniyet müşaviri unvanıyla görev yapan kişiler ulaşabilir.
  13. Sınıf üstü emniyet müdürü: Emniyet Genel Müdürlüğündeki en yüksek rütbedir ve bu rütbeye sadece Emniyet Genel Müdürü sahiptir.
images (4).jpeg
 
Geri
Üst