EGM 2023 ikinci KİK toplantısı için Tavsiyeler

Mesut SELÇOK

Genel Başkan
Yönetici
Genel Başkan
Katılım
13 Eyl 2023
Mesajlar
281
Tepki puanı
206
Puanları
43
EGM 2023 ikinci KİK toplantısı için Tavsiyeler



4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu göre 2014 Anayasa Mahkemesi Kararı Sonrası Emniyet Teşkilatında da Emniyet Hizmetleri Sınıfı ( polis memurları, bekçiler ve sıralı rütbeli amirler ) harici çalışan diğer hizmet sınıfları yani Yardımcı Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetler Sınıfı, Avukat Hizmetler Sınıfı gibi sivil memur olarak tek cümle ile ifade edilen personel için Sendikalaşma yolu açılmıştır.

EGM harici diğer kurum çalışan memurlar ise 1992 öncesi dernek, vakıf iken 1992 sonrası da Sendika ismiyle hakların korunması ve geliştirilmesi için mücadelesini vermiş ve kazanımlar elde etmiş ve hala da devam etmektedir.

22 yıl gecikme ile Emniyet Teşkilatı çalışan sivil memurlar sendika örgütlenmesi konusunda bilinçlenme ve hakların korunması ve geliştirilmesi konusunda adım adım ilerlemeye çalışmaktadır ve maalesef diğer kurumlara göre 22 yıl geriden gelmektedir. Eşit hakların elde edilmesi için yasal düzenlemeler yapılması elzemdir.

Yasal düzelme yapılmasının yolu da Cumhurbaşkanı Kararları, TBMM tarafından kanun değişikliği, İlgili Bakanlıklar tarafından yönetmelik değişikliği ve EGM kurumu tarafından da uygulama birliği, yaşanan eksiklerin giderilmesi, Strateji Geliştirme Başkanlığı aracılıyla da mevzuat değişikliği görüşleri tanzim edilmesi elzemdir.

Sendikalar, Emniyet Teşkilatı çalışan sivil memurlar için ciddi bir kategorize edilmiş çalıştay düzenlemeleri yapması şarttır. Sorunların tek tek tespit edilmesi, hangi sorunun nerede çözüme kavuşması gerektiği ile ilgili kategorize çalışmalarının yapılması, ekipler oluşturulması, sorumlu kişiler tarafından takip edilmesi lazımdır. İlgili kurum yetkililerin görüşlerinin de alınarak, çözüm paydaşların olduğu çalıştay sonucu raporlarının kitaplaşması, kamuoyu ile paylaşılması, ilgili kurum ve kuruluşları iletilmesi lazımdır.

Kurum idarî kurulları yani KİK nedir?



4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu 22. Maddesinde de açıkça belirtildiği gibi;

Kurum düzeyinde kamu görevlilerinin çalışma koşulları ve kanunların kamu görevlilerine eşit uygulanması konularında görüş bildirmek üzere, eşit sayıda kamu işveren vekili ile en çok üyeye sahip sendikaca, üyeleri arasından belirlenen temsilcilerin katıldığı kurum idarî kurulları oluşturulur. Bu kurullar yılda iki kez toplanır.

2023 yılı ikinci toplantının EKİM ayı içinde yapılacağını düşünüyoruz.

EGM 2023 ikinci KİK toplantısında neler KAZANIM olabilir?

  • Strateji Geliştirme Başkanlığı aracılıyla da mevzuat değişikliği görüş yazısı ile Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışında Görevli Kadrolu ve Sözleşmeli Personel Yönetmeliği 33. Madde yazan her 8 saat fazla çalışma karşılığı 24 saat izin yerine fazla çalışma ücretinin 2023 toplu sözleşme kısmı mutabakat metninde de yazdığı gibi saat başı ödenmesi

  • Yönetmeliğin 24. Maddesine göre Emniyet Hizmetler Sınıfı iken Sağlık şartları nedeniyle genel idare hizmetleri sınıfına atama yapılırken eğitim ve öğretim durumlarına göre atama yapılmalıdır. Örnek Mühendislik bitirmiş teknik eğitim ve öğretim almış bir personel teknik hizmetler sınıfına atanmalıdır.

  • Kendisinin, eşinin ya da çocuğunun eğitim ve öğretimine göre yönetmeliğin 18. Maddesinde zaman dışı atama hakkı verilmelidir. Örnek; Personel, çocuğunun ilköğretimden ortaöğretime geçiş sınavı sonucunda aldığı puan, yüzdelik dilimi ve okul türüne göre görev yaptığı ilde yerleşebileceği okul bulunmaması halinde yer değişikliği talebinde bulunabilmelidir.

  • Yönetmeliğin 32. Maddesine göre sadece Genel idare hizmetleri sınıfına atanma olmamalı, eğitim ve öğretim durumuna göre hizmet sınıfına göre atama yapılmalıdır.


  • Mevzuatta verilen ŞEFLİK, ŞUBE MÜDÜRLÜK ünvanlı bugüne kadar verilmemiştir.

  • Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli sivil memurların kariyer planlaması kapsamında; Daire Başkanı, Şube Müdürü, A Tipi Kariyer Uzmanı (merkez ve taşra), Uzman (B Tipi) ve şef kadrolarının ihdasının sağlanması, özellikle deprem bölgesinde olmamız sebebiyle Sivil Savunma Uzmanlığına yer verilmesi,
  • Emniyet Teşkilatında Sivil Memurların Kılık Kıyafet Yönetmeliği Karmaşıklığı

  • EGM içinde 6 farklı kıyafet yönetmeliği uygulanmaktadır.

  • EGM Havacılık Dairesi Başkanlığı Uçucu Personeli Kıyafet ve Teçhizat Yönetmeliği
  • Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği
  • Emniyet Teşkilatında Çalışan Yardımcı Hizmetler Personeli Kıyafet Yönetmeliği
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik
  • Polis Akademisi Başkanlığı Öğrenci Kıyafet Yönetmeliği

  • Altı farklı kıyafet yönetmeliği varken EGM çalışan tüm personele sadece Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği uygulaması yapılması hayatın olağan akışına ve hukuka aykırıdır. Genel İdari Hizmetler Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı, Sağlık Hizmetler Sınıfı, Avukatlar Hizmet Sınıfı gibi özel kıyafet yönetmeliği tanzim edilmemiş hizmet sınıflar için Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik uygulamasının yapılması şarttır.

  • Strateji Geliştirme Başkanlığı aracılıyla da mevzuat değişikliği görüş yazısı ile 30.09.2017 tarihli ve 30196 sayılı Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Görevli Personelin Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik değişiklik yapılması, Görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınavı sürecinin şeffaf adil bir şekilde yürütülmesinin sağlanması, sözlü sınavın kaldırılması, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun Ek 1. maddesi kapsamında atanan şehit ve gazi yakınlarının görevde yükselme sınavına girmeksizin eğitim ve öğretim durumuna uygun bir kadroya atanmasına yönelik çalışma yapılması, EKPSS Yardımcı Hizmetler sınıfında çalışan engelli memurların ihraz ettikleri mezuniyetlerine uygun kadrolara unvan değişikliği sınavına gerek kalmaksızın atanma imkânı sağlanması, Polis Memuru iken sağlık şartları veya eş durumu gibi nedenlerle hizmet sınıfı değiştiren sivil memurların, hizmet sınıfı değişikliği sürecinde ihraz etmiş olduğu unvanlara atanmasının sağlanması (Örneğin Teknisyen, Tekniker, Mühendis vb.

  • Emniyet Sivil Memurların görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına dair yönetmeliği de diğer emsal memurların yönetmelikleri ile uyumlu hale getirilmelidir.

  • Atanılacak kadronun özelliklerini taşımak kaydıyla sınavsız atama yapılabilir. Yardımcı Hizmetler Sınıfında görevlendirme sırasında yapılan eksiklerin, görev tanımının yapılmamasının sorunsalı Yönetmeliğin 22. Maddesinde sınavsız doktora yapanlar geçiş yapabilmektedir. Eğitim ve Öğretim durumlarına göre bu yönetmelik maddesine ekleme yapılabilir.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatındaki tıbbi, teknik ve mali hizmetler veren birimlerde, Uzmanlık, Sayman, Mühendislik, Baş Mühendislik, Yazı İşleri Müdürlük, Şeflik, Şube Müdürlük, Şube Müdür Yardımcılığı, Hukuk Müşavirlik, Daire Başkanlık kadrolarının sivil memurların kariyeri için her 2 sene de bir açılması.

  • Kariyer Sınavlarında, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için sınavlarda aralanan sürelerin kısaltılması ve pozitif ayrımcılık yapılması

  • Yönetmelik Geçen Tüm Sürelerin Diğer Kurum Yönetmelikleri ile Uyumlu Olması ve Tamamının İş Günü Olarak Düzenlenmesi

  • Sözlü Sınav Kaldırılması

  • Yazılı Sınav Puanın, 4. Sınıf Emniyet Müdürü Yazılı Sınavlarında olduğu gibi 50 Puan olması

  • Yazılı Sınav Soru Sayısının 80 yerine diğer kurumlarda olduğu gibi 60 olması

  • Atanma isteğinde bulunanlara 20 tercih hakkı verilmeli. Adaylar başvurularında, tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtir. Tercihleri dışında atanmayı kabul etmediğini beyan eden adayların tercihlerine yerleştirilemedikleri takdirde atamaları yapılmaz.

  • Ödül verirken taban maaştan verilmesi, disiplin cezai işlem uygulanırken ise tavan maaştan yapılmasının ödül ve ceza dengesi adaleti açısından uygun olmadığı, ödül sisteminin de tavan brüt maaş üzerinden hesaplanması gerektiği, Ödüllendirme ve hizmet içi eğitimlerde ayrımcılığın ortadan kaldırılmasının sağlanması, ödül verirken net maaş örnek 250 tl üzerinden ama ceza verirken de brüt maaş örnek 14 bin TL üzerinden hesaplanması adil olmadığından, her iki işlemin de tek işlem tavan maaş üzerinden olmasının sağlanması,

  • Merkez ve taşra teşkilatında görev yapan sivil memurların yurtdışı görev kadrolarından faydalanmasının sağlanması,

  • Merkez ve taşra teşkilatında istihdam edilen Kimyager, Tekniker, Sosyal Çalışmacı, Mütercim ve Mühendis kadrolarına atanan personelin branşları doğrultusunda çalıştırılmasının sağlanması,

  • Merkez ve taşra teşkilatında yargı kararlarının uygulanmasında uygulama birliğinin uyulmasının sağlanması

  • Psikolojik danışma hizmetlerinin temel ilkelerinden biri ‘gönüllülük’ tür. Son düzenlenen Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları Yönetmeliği’nde, kurumda çalışan psikologlardan tüm personelle yılda bir kez zorunlu olarak görüşme yapmaları istenilmektedir. Emniyet Teşkilatı dışında hiçbir kurumda, çalışan personelle zorunlu olarak görüşme yapılmamakla birlikte yapılan uygulamanın psikoloji meslek etiğine aykırı olduğu,

  • Emniyet Teşkilatında intihar olaylarında görülen artış sonrasında başlatılan düzenli bireysel görüşmelerde personelin psikolojik değerlendirmelerinin yapılması istenmektedir. İllerdeki psikolog ve çalışan personel sayısı göz önünde bulundurulmadan yıllık görüşmelerin tamamlanması beklenmektedir. Yapılan görüşmeler arasında iller arasında bir standardın olmadığı, ilgili yazıda günlük personel görüşme sayısının beş ile sınırlandırılmasına rağmen kurum amirleri tarafından günlük görüşme sayılarının arttırıldığı ve yıllık görüşmelerin zamanında bitirilmesi yönünde psikologlar üzerinde baskı kurulduğu,


  • Düzenli bireysel görüşmelerde personellerin bireysel sorunlarından çok mesleki sorunlarını paylaştıkları, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliklerini sadece mesleki sorunların anlatılıp çözüme kavuşturulmasının sağlanacağı birimler olarak gördükleri gözlemlenmiştir. Mesleki sorunların çözümü psikologların görev ve sorumlulukları dışında olduğu halde, çözülemeyen sorunların psikologların itibarsızlaştırılmasına neden olduğu,

  • Psikologların günlük görüşme sayılarının fazla olması ve bu görüşmelerin yeterli zaman ve görüşülen kişi sayısı bakımından sağlıklı bir psikolojik değerlendirme yapmada yeterli olmadığı ve bu durumun psikologların mesleki doyumunu olumsuz yönde etkilediği ve mesleki tükenmişliğe yol açtığı,

  • Yeni göreve başlayan psikologlara, kurumu tanımaya yönelik gerekli oryantasyon eğitiminin zamanında verilmediği, psikologların henüz kurumu tanımadan ve hizmet verdiği kitle hakkında bilgi sahibi olmadan görüşme almaya başladıkları,

  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliklerinin diğer kurumlarda olduğu gibi hiyerarşik yapının dışında Psikolojik Danışma Merkezi olarak sivilleştirilmesinin gerektiği,


  • Mazeret veya normal tayin taleplerinin, deneyimli psikoloğun gönderilmek istenmemesi veya yeterli sayıda psikolog olmaması gibi gerekçelerle reddedilmesi,

  • Psikolojik Danışma birimlerinin daha önceleri olduğu gibi doğrudan makama bağlanması, aksi durumda meslek etiğine uygun olmayan ‘gizlilik ilkesi’ ve ‘bilmesi gereken prensibi ’ne aykırı uygulamalara sebebiyet verdiği ve önünü açacağı,

  • Büro amirliklerinde birim amiri olarak rütbeli bir personel bulunmaktadır. Büro amirinin, birimde hizmet veren psikoloğun ileride danışanı olabilme ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun meslek etiğine uygun olmadığı ve psikologların doğrudan makama bağlı olan psikolojik danışma birimlerinde tek yetkili olarak hiyerarşik yapıya tabi olmadan çalışmalarına uygun bir ortam sağlanmasının gerektiği ve rütbe fark etmeksizin teşkilat sınırları içerisinde ve danışma sırasında eşit ilişki ve iletişim sağlanabilmesi için hanım ve bey şeklinde hitap etmesinin mesleki etik ilkelere daha uygun olacağı,

  • Kurumda çalışan ve kendini geliştirmek isteyen psikologlarla ilgili olarak, diğer bakanlıklarda olduğu gibi yüksek lisans ve doktora gibi konularda kurumsal anlaşmaların yapılması,

  • Farklı bakanlıklarda aynı hizmet sınıfında çalışılmasına rağmen kurumdaki psikolog maaşlarının düşük olması ve eşit işe eşit ücret politikasının uygulanmasının gerektiği,

  • Düzenli bireysel görüşmeler ve artan hizmet içi eğitim talepleri nedeniyle, diğer kurumlarda çalışan meslektaşları ve aynı kurumda çalışan birçok personelden daha yüksek performans göstermesine rağmen, psikologların maddi (Taltif) ya da idari (Üstün Başarı Belgesi) ödüllendirme konusunda göz ardı edilmemeleri gerektiği,

  • Psikologlar yaptıkları görüşmelerde personelin genel sorun alanlarını tespit etmekte ancak sorun alanlarını içeren raporları hazırlarken imzaya yetkili kişilerce çeşitli sebeplerle raporlarına müdahale edilebilmektedir. Psikologların gerek kendi yaşadıkları gerekse personelin yaşadığı sorunları doğrudan paylaşabilmeleri ve çözüme kavuşturabilmeleri adına bağlı bulundukları daire başkanlığı tarafından yılda en az bir defa toplantı veya çalıştay düzenlenmesi gerektiği,

  • Kurum çalışanı psikologların, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliklerine birçok farklı sorun alanı ile başvuran personel ve personel yakınına daha çok yardımcı olabilmesi adına, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR, Aile Danışmanlığı gibi uluslararası alanda kabul görmüş, sertifikalı eğitimleri almasının sağlanması ve bu eğitimlerin ücretlerinin Sağlık Bakanlığı örneğinde olduğu gibi kurum tarafından karşılanması gerektiği,

  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirlikleri çalışma yönetmelikleri hazırlanırken, psikologların görev tanımları yapılırken bu alanda eğitim almış psikologların göz ardı edilmemeleri ve söz hakkına sahip olmaları gerektiği,

  • İlgili kanun maddesi ile klinik psikoloji yüksek lisans diploması olan psikologlar yıpranma almaktadır. Ancak iş yükü, mesai şartları, görüşme sayıları ve hizmet verilen kitle göz önüne alındığında klinik psikoloji yüksek lisans şartı aranmaksızın Emniyet Teşkilatı’nda çalışan tüm psikologların yıpranma payından yararlanması,

  • Emniyet Teşkilatı’nda görev alan psikolog unvanı ile göreve atananların yüksek lisans ile doğrudan alınabilen, lisans mezunlarının ise görevde yükselme ile alabileceği uzman kadrolarının açılmasının gerekli olduğu,

  • Ülke çapında psikoloji alanında mesleki hakların korunması, mesleki eğitimlerin verilmesi ve psikolog meslek etiğinin korunması adına yetkili Türk Psikologlar Derneği’ne üyelik hakkının sağlanması,

  • Polis eğitim kurumlarından PMYO ve POMEM’ de alanla ilgili (sosyal psikoloji, kitle yönetimi gibi) derslere ağırlıklı olarak rütbelilere imkân tanındığı, alanlarıyla ilgili olan derslere rütbelilerin değil meslek erbabı olan psikologların yazılması,

  • Ücretsiz kart uygulamasından psikologların da yararlanmasının sağlanması.

  • Her psikoloğun Mesleki Etik ilkelerin, “mahremiyet” alt ilkesi gereğince kendine ait bir odası olmasının zorunlu olması.

  • Avukatların hiyerarşik yapının dışında tutulması, doğrudan makama bağlı olması, çalıştıkları birimin tamamen sivilleştirilmesi,

  • Yeni göreve başlayan avukatlara, kurumu tanımaya yönelik gerekli oryantasyon eğitiminin zamanında verilmesi, kurumu ve görevli personeli tanımasına olanak tanınması,

  • Her avukat için fiziki şartları yeterli ayrı bir odanın tahsis edilmesi,

  • Bilgisayar ve yazıcı ihtiyaçlarının giderilmesi,

  • Mazeret veya normal tayin taleplerinde kolaylık sağlanması,

  • Kurumda çalışan ve kendini geliştirmek isteyen avukatlar için yüksek lisans ve doktora gibi konularda kurumsal anlaşmaların yapılması,


  • Avukatların maddi (Taltif) ya da idari (Üstün Başarı Belgesi) ödüllendirme konusunda göz ardı edilmemesi,

  • Mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak, uluslararası alanda kabul görmüş sertifikalı eğitimleri almasının sağlanması ve bu eğitimlerin ücretlerinin kurum tarafından karşılanması,

  • Ücretsiz kart uygulamasından avukatlarında yararlanmasının sağlanması,

  • Avukatlara yardımcı olacak büro yazışmalarını yapacak ve dosyaların adliye sürecini takip edecek kâtip kadrolarının tahsis edilmesi.

  • Emniyet Teşkilatında intihar olaylarında görülen artış sonrasında, kurumsal sorunların tespiti ve çözüme kavuşması amaçlı personel ile bireysel görüşmelerin yapılmasının gerekli görüldüğü, ancak ilgili mevzuatlar çerçevesinde görev yetki ve sorumluluklarını belirten yönetmelik olmadığını, bu nedenle görev alanlarıyla ilgili yönetmeliğin bir an evvel hazırlanması gerektiği,

  • Kurumsal sorunların tespiti amaçlı, görüşme esnasında personele sorulmak üzere hazırlanan sorulara ve görüşme sonrası düzenlenen rapora birim amirlerince raporun niteliğini değiştirebilecek müdahalelerin yapılmaması,

  • Yeni göreve başlayan sosyologlara, kurumu tanımaya yönelik gerekli oryantasyon eğitiminin zamanında verilmesi, sosyologların kurumu tanıma ve hizmet verdiği kitle hakkında bilgi sahibi olmasına olanak tanınması,

  • Merkez teşkilatı bağlı birimlerinde görevlendirilen sosyologların birim içerisinde personel görüşme odasının olmamasından kaynaklı görüşmelerin sağlıklı olmaması nedeniyle, görüşme odasının tahsis edilmesi,

  • Sosyologların hiyerarşik yapının dışında tutulması, doğrudan makama bağlı olması,

  • Mazeret veya normal tayin taleplerinde kolaylık sağlanması,

  • Kurumda çalışan ve kendini geliştirmek isteyen sosyologlar için yüksek lisans ve doktora gibi konularda kurumsal anlaşmaların yapılması,

  • Sosyologların maddi (Taltif) ya da idari (Üstün Başarı Belgesi) ödüllendirme konusunda göz ardı edilmemesi,

  • Personel görüşmelerinde daha çok yardımcı olabilmek adına, mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak SPSS gibi uluslararası alanda kabul görmüş analiz programları ve sertifikalı eğitimleri almasının sağlanması ve bu eğitimlerin ücretlerinin kurum tarafından karşılanması,

  • Sosyologların, çalışma alanlarıyla ilgili yönetmelik hazırlanırken ve görev tanımları yapılırken, göz ardı edilmemeleri ve söz hakkına sahip olmaları,


  • Mesleki dernek üyeliği hakkının sağlanması,

  • Sosyologların tüm birimlere eşit hizmet edebilmesi bağlamında ayrı bir birim adı altında bir arada çalışmalarının sağlanması

  • Çalışmaların daha kapsamlı ve Türkiye genelini kapsayabilmesi açısından, her ilde en az bir sosyolog olacak şekilde istihdam yoluna gidilmesi,

  • Ücretsiz kart uygulamasından sosyologların da yararlanmasının sağlanması,

  • Sosyologların da sivil memur olduğu göz önünde bulundurularak mesai saatlerine riayet edilmesi.

  • Bilindiği gibi; Emniyet Teşkilatının sağlık ile ilgili yasal dayanaklarından biriside ‘Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’dir.

  • İlgili yönetmeliğin 17. maddesinde belirtilen ‘Vazife malullüğü, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme ve idari polislik’ başlıklı düzenlemesinin yetersiz olduğu;

  • Mesleğin başında tam teşekküllü sağlık kurullarından fiziki ve psikolojik sağlam raporu alınmasına rağmen, görevleri sırasında veya görevlerinden dolayı uğradıkları psikolojik olgular yok sayılmamalı, ‘Vazife malullüğü, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme ve idari polislik’ kapsamında ilgili yönetmeliğinin EK-3 maddesi içinde yer alan B dilimi kapsamında görevlendirme yapılmalıdır.

  • İdari Polis unvanında silahsız görev yapılabilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekli ise Strateji Daire Başkanlığı ile koordinasyon sağlanarak, ilgili bakanlık yetkililerine konu iletilmelidir.

  • Hizmet Sınıfı Değişikliği sürecinde kişinin içinde bulunduğu hastalık ve ruh hali göz önünde bulundurularak, süreçle ilgili dilekçe ve bilgilendirme yönünden rehberlik hizmeti verilmeli, süreç akışını bilmemekten kaynaklı mağduriyetler önlenmelidir.

  • GİH Sınıfına aktarılan ve tam teşekküllü sağlık kurullarından sağlık raporu alsa bile, tamamen iyileşen personelin ilgili yönetmeliğin 14. maddesinde yer alan ‘Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olan veya hizmet sınıfı değişen personel, Emniyet Hizmetleri Sınıfına geri dönemez.’ maddesi sebebiyle işlevsiz hale gelmektedir.

  • Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olan sağlık kurulu raporları ile B dilimi ve C dilimi etkisiz hale getirilmektedir. Yönetmelik düzenlenmesi Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olanlar için sadece A, D ve E dilimden ibarettir.

  • Silah sadece belde taşınan beylik silah olarak düşünülmemeli, Türk Ceza Kanunu kapsamında silah kapsamına bir kalem bile girebilmektedir. Lisanslı bir boksörün yumruğu bile silah sayılabilmektedir. Psikiyatrik hastalıklar nedeniyle malul olan ve daha sonra tam teşekküllü sağlık kurullarından sağlık raporu alsa bile, tamamen iyileşen personele karşı güvensizlik mevcuttur. İdarenin bu işleminde yoruma açık olmamalıdır. Psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle tam teşekküllü sağlık kurullarından sağlık raporu ile tamamen iyileşen personelin, talebi halinde Emniyet Hizmetleri Sınıfına dönüşü mümkün olmalıdır.

  • Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde yapılan iş ve işlemler için makul süreler belirlenmeli ve kurumlar arası yazışmalar, sınıf değişikliği için bekleyen personel için yıpratıcı bir süreç olmaktan çıkarılmalıdır.

  • EGM içinde yer alan Rehberlik ve Psikolog hizmetlerinden faydalanan sivil memurlar devlet hastanelerine psikatri ye direkt sevk edilmemeli, kurum içinde ya da kurum dışında yaşanan sorunlarının çözümlenmesi konusunda sendikalarla iş birliğine gidilmeli, mevcut konu çalışan, psikolojik danışman ve sendika üçgeninde çözüme gidilmelidir.

  • Emniyet Teşkilatı içinde yaşanan cinnet konuları başta olmak üzere sağlık sorunları ile ilgili paydaşlarının, kurum yetkililerinin, tüm sendika temsilcilerinin katıldığı çalıştay düzenlenmelidir.

  • Emniyet Teşkilatı tüm çalışanlarının ruh ve toplumsal sağlığı için; Toplum Destekli Polislik Hizmetleri olarak bilinen TDP hizmetlerinin sadece kurum dışındaki vatandaşlara dönük olmamalı, kurum içi personelleri, ailelerine yönelikte benzer etkinlikler düzenlenmelidir

  • Emniyet Teşkilatına alınacak öğrenciler ve tüm memurlar hakkında düzenlenmesi zorunlu olan tam teşekküllü hastaneler tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu fiziki ve psikoloji olarak iki ayrı rapor istenmeli, gerekli psikolojik dayanıklılık testinden geçtiğine dair rapor talep edilmelidir.

  • Polislikten psikiyatrik sebebiyle GIH'e geçen personelin durumları özel olarak değerlendirmeli, birim amirlerinin bu konuda hassas davranmaları, gereksiz baskı ve yıldırma politikaları izlememeleri konusunda yazılı olarak bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır.

  • İsteği dışında resen malulen emekli edilmemeli, mümkün olduğunca çalışmaya teşvik edilmeli, psikolojik danışma ve destek verilmelidir. Emeklilik durumunda özellikle 5510 Sayılı Kanun’la kişinin kendisi ve ailesi çok büyük mağduriyetler yaşamaktadır.

  • Psikiyatrik hastalıklar sebebiyle hizmet sınıfı değişen personelin hastalık derecesine bakılmaksızın her sene keyfi olarak yönetmelikte belirtilmemesine rağmen sağlık kurulu raporu aldırılmaktadır.

  • Ayrıca psikiyatrik hastalıklar sebebi ile hizmet sınıfı değişen personele, amir kanaat raporu ile emekliye sevk etme durumu olmakla birlikte bu durum personel üzerinde bir baskıya sebep olmaktır. Bu hususla ilgili mağduriyet yaşanmaması için gerekli önleyici tedbirlerin alınması.



 
Geri
Üst